Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er de beste vaflene jeg har spist. Kokosvafler! Det lukter helt himmelsk mens de stekes, og så smaker de enda bedre. Og gjett hva, de er kjempesunne! Fri for kumelk, og kan lages helt glutenfri. Perfekt som variasjon til brødmat, i matpakken, som næringsrik kosemat med mer.
OBS OBS!! Oppskrifta gir 3-4 store vaffelplater, så her kan du med fordel både doble og triple oppskrifta!
Du trenger:
2 egg
4 ss kaldpresset kokosolje eller meierismør
2,5 dl kokosmelk (ikke light)
1 dl grovt speltmel
1 dl grovt emmermel
1 ts bakepulver
Smelt olje/smør, og rør det hele sammen. La røra stå i 15-30 minutter. Stek!
Dette er grunnoppskrifta. Så kan du tilsette andre ting etter smak, for eksempel:
– 2 ss frø (chia, sesam, linfrø…)
– 2 ss kvernede nøtter/mandler
– 1 ts ekte vaniljesukker
– 1 ss honning (12 mnd +) og/eller 1 ss rørsukker
– 1/2 revet gulrot (raspet søtpotet, gresskar, finhakket spinat/grønnkål m.m.)
I dag brukte jeg: 1 ss honning, 1/2 finraspet gulrot og 1/2 ts ekte vaniljesukker.
For glutenfri variant bytter du bare ut spelt og emmer med for eksempel bokhvete, kokosmel, hirse, glutenfri havre e.l. Men visste du at emmer, spelt (økologisk) og andre gamle urkorn har en meget mild form for gluten? Den kan ikke sammenlignes med det kraftige hveteglutenet som brukes for å fremprovosere unaturlig rask heving i dag. Mange som ikke reagerer så godt på hvetegluten kan helt fint tåle både spelt, emmer og enkorn.
Høres veldig gode ut, men hvordan er de å fryse?
Hei Therese! Det har jeg ikke prøvd dessverre, da disse forsvinner altfor fort :-)
Det fungerte fint :-) best ferske, men mini koste seg også med den jeg tok opp fra frysen.
Herlig! Vafler er gjerne best ferske, men kjøleskap/fryser pleier å gå greit ;-)
Hei Oda! Regner med at disse er fine fra 6mnd uten honningen? Begynner å bli litt desperat da lillegull våknet forrige dagen og nekter nå å spise grøt, moser, pureer, smoothier eller middager – og før dette gapet han til alt. Takk for svar
Ja, honning er ikke i den opprinnelige oppskrifta så det funker fint. Det er forøvrig helt normalt med svingninger i matlyst, kan komme av feks tenner, eller bare helt uten grunn. Tilby mye variert fingermat, det er som regel stas :-)
Supert! Takk. Prøver og feiler litt hver dag, så da blir disse frokost imorgen :-)
Har ikke emmermel, har speltmel. Er det noe annet jeg kan bruke istedenfor emmer?
Du kan bruke annet mel, for eksempel sammalt spelt eller havre.
Litt forvirret..Kanskje dum men er dette alt man trenger: Du trenger:
2 egg
4 ss kaldpresset kokosolje eller meierismør
2,5 dl kokosmelk (ikke light)
1 dl grovt speltmel
1 dl grovt emmermel
1 ts bakepulver
Hvorfor står det da dette rett under??
Dette er grunnoppskrifta. Så kan du tilsette andre ting etter smak, for eksempel:
– 2 ss frø (chia, sesam, linfrø…)
– 2 ss kvernede nøtter/mandler
– 1 ts ekte vaniljesukker
– 1 ss honning (12 mnd +) og/eller 1 ss rørsukker
– 1/2 revet gulrot (raspet søtpotet, gresskar, finhakket spinat/grønnkål m.m.)
I dag brukte jeg: 1 ss honning, 1/2 finraspet gulrot og 1/2 ts ekte vaniljesukker.
Skjønner ikke helt om jeg skal kun lage vaflene av det første «Du trenger»
Hei Erle. Du kan fint lage vaflene av grunnoppskrifta som står øverst. Hvis du vil ha annen smak, næring e.l så kan du tilsette noe av de eksemplene som er gitt i punktene under. Alt etter smak og behag, og hva man har i skapene. :-)
Takk takk!:)
Nam!! Jeg har hatt lyst å lage disse vaflene lenge og i dag gjorde jeg det! De var fantastiske!! Hadde ikke emmermel, så det ble grov samalt hvete i stedet. Skal skaffe meg emmermel. Spennende å lese om de ulike kornsortene og de opprinnelige kornsortene.. Dette vil jeg vite mer om! :) Noen tips på hvor man finner god informasjon?
Vet ikke om det står noe her om de ulike kornsortene, men det var etter oppskriftene hos deg jeg begynte å Google blant annet emmermel og sånn.. :)
Hei Iselin, beklager sent svar! Jeg har ikke skrevet en spesiell oversikt, annet enn litt her og det i forbindelse med innlegg. Kan hende jeg får tid til å fikse noe sånt nærmere sommeren, men ikke akkurat nå – for jeg leverer snart masteroppgaven min! Hektiske tider kan du si.. Inntil videre kan du kanskje lese litt på feks Holli mølle sin nettside :-)
Lurer på om jeg gjorde noe feil,mine ble grove,ikke flytende røre og gikk ikke å steke! Ble lysegrå og kun stekt i kantene! Kan det stemme med kun 2,5 dl kokosmelk som væske i røra?
Ja, kokosmelk, egg og kokosolje/meierismør. Hvis du likevel opplever en tykk røre må du spe med mer væske til du får passe konsistens.
Må man bruke bakepulver? Har ikke det i hus nå, men vil gjerne lage de :)
Beklager sent svar :-) du kan helt sikkert lage de uten bakepulver også. Det vil binde og «heve» litt, og bidra til å gjøre de sprøere.
Takk for svar. Jeg lagde de uten. De ble bare mer kompakte. :)