Vafler

Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er de beste vaflene jeg har spist. Kokosvafler! Det lukter helt himmelsk mens de stekes, og så smaker de enda bedre. Og gjett hva, de er kjempesunne! Fri for kumelk, og kan lages helt glutenfri. Perfekt som variasjon til brødmat, i matpakken, som næringsrik kosemat med mer.

OBS OBS!! Oppskrifta gir 3-4 store vaffelplater, så her kan du med fordel både doble og triple oppskrifta!

IMG_8481

Du trenger:
2 egg
4 ss kaldpresset kokosolje eller meierismør
2,5 dl kokosmelk (ikke light)
1 dl grovt speltmel
1 dl grovt emmermel
1 ts bakepulver

Smelt olje/smør, og rør det hele sammen. La røra stå i 15-30 minutter. Stek!

Dette er grunnoppskrifta. Så kan du tilsette andre ting etter smak, for eksempel:
– 2 ss frø (chia, sesam, linfrø…)
– 2 ss kvernede nøtter/mandler
– 1 ts ekte vaniljesukker
– 1 ss honning (12 mnd +) og/eller 1 ss rørsukker
– 1/2 revet gulrot (raspet søtpotet, gresskar, finhakket spinat/grønnkål m.m.)

I dag brukte jeg: 1 ss honning, 1/2 finraspet gulrot og 1/2 ts ekte vaniljesukker.

IMG_8482

For glutenfri variant bytter du bare ut spelt og emmer med for eksempel bokhvete, kokosmel, hirse, glutenfri havre e.l. Men visste du at emmer, spelt (økologisk) og andre gamle urkorn har en meget mild form for gluten? Den kan ikke sammenlignes med det kraftige hveteglutenet som brukes for å fremprovosere unaturlig rask heving i dag. Mange som ikke reagerer så godt på hvetegluten kan helt fint tåle både spelt, emmer og enkorn.

Advertisements

20 thoughts on “Vafler

  1. Hei Oda! Regner med at disse er fine fra 6mnd uten honningen? Begynner å bli litt desperat da lillegull våknet forrige dagen og nekter nå å spise grøt, moser, pureer, smoothier eller middager – og før dette gapet han til alt. Takk for svar

    • Ja, honning er ikke i den opprinnelige oppskrifta så det funker fint. Det er forøvrig helt normalt med svingninger i matlyst, kan komme av feks tenner, eller bare helt uten grunn. Tilby mye variert fingermat, det er som regel stas :-)

  2. Litt forvirret..Kanskje dum men er dette alt man trenger: Du trenger:
    2 egg
    4 ss kaldpresset kokosolje eller meierismør
    2,5 dl kokosmelk (ikke light)
    1 dl grovt speltmel
    1 dl grovt emmermel
    1 ts bakepulver

    Hvorfor står det da dette rett under??
    Dette er grunnoppskrifta. Så kan du tilsette andre ting etter smak, for eksempel:
    – 2 ss frø (chia, sesam, linfrø…)
    – 2 ss kvernede nøtter/mandler
    – 1 ts ekte vaniljesukker
    – 1 ss honning (12 mnd +) og/eller 1 ss rørsukker
    – 1/2 revet gulrot (raspet søtpotet, gresskar, finhakket spinat/grønnkål m.m.)

    I dag brukte jeg: 1 ss honning, 1/2 finraspet gulrot og 1/2 ts ekte vaniljesukker.

    Skjønner ikke helt om jeg skal kun lage vaflene av det første «Du trenger»

    • Hei Erle. Du kan fint lage vaflene av grunnoppskrifta som står øverst. Hvis du vil ha annen smak, næring e.l så kan du tilsette noe av de eksemplene som er gitt i punktene under. Alt etter smak og behag, og hva man har i skapene. :-)

  3. Nam!! Jeg har hatt lyst å lage disse vaflene lenge og i dag gjorde jeg det! De var fantastiske!! Hadde ikke emmermel, så det ble grov samalt hvete i stedet. Skal skaffe meg emmermel. Spennende å lese om de ulike kornsortene og de opprinnelige kornsortene.. Dette vil jeg vite mer om! :) Noen tips på hvor man finner god informasjon?

  4. Vet ikke om det står noe her om de ulike kornsortene, men det var etter oppskriftene hos deg jeg begynte å Google blant annet emmermel og sånn.. :)

    • Hei Iselin, beklager sent svar! Jeg har ikke skrevet en spesiell oversikt, annet enn litt her og det i forbindelse med innlegg. Kan hende jeg får tid til å fikse noe sånt nærmere sommeren, men ikke akkurat nå – for jeg leverer snart masteroppgaven min! Hektiske tider kan du si.. Inntil videre kan du kanskje lese litt på feks Holli mølle sin nettside :-)

  5. Lurer på om jeg gjorde noe feil,mine ble grove,ikke flytende røre og gikk ikke å steke! Ble lysegrå og kun stekt i kantene! Kan det stemme med kun 2,5 dl kokosmelk som væske i røra?

    • Ja, kokosmelk, egg og kokosolje/meierismør. Hvis du likevel opplever en tykk røre må du spe med mer væske til du får passe konsistens.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s