Kjøttboller kan brukes i mange ulike retter, blant annet pasta og tomatsaus, på pizza, i suppe, til potetstappe og brunsaus med mer. Det er super spise-selv-mat, helt fra ca. 6 månedersalderen når babyen klarer å sitte godt oppreist i ryggen i en barnestol/på fang, og selv plukker opp bollene.
Du kan lage opp mange kjøttboller, sette de utover på et stekebrett og fryse de rå. Når de er fryst, putter du de over i en frysepose – og vips så har du alltid middag klar i fryseren. Det går kjapt å tilberede bollene, enten i stekeovn eller på damprist i en kjele.
Du trenger:
400 g kjøttdeig
1 stort egg (evt to små)
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 liten løk, finhakket
1 raspet gulrot
1 ts sort pepper, evt cayennepepper
timian, persille, basilikum eller andre urter (jeg brukte tørket persille og oregano)
evt. en liten skvett vann/kraft/fløte til passe konsistens
Bland sammen alt for hånd eller i kjøkkenmaskin. Form små kjøttboller med to spiseskjeer (eller hendene). Her kan perfeksjonisten i deg komme fram, som du ser på mine bilder er ikke jeg så nøye ;-) Sett bollene på et bakepapirkledt stekebrett. Stek på 180 grader i ca 10-12 minutter. Steketid avhenger av størrelsen på kjøttbollene. Ta ut en bolle og skjær i den så ser du fort når den er ferdig.
Og ja! Jeg brukte litt gurkemeie denne gangen, det er derfor de ferdigstekte kjøttbollene kan se litt «gule» ut.
Variasjon:
– bruk det krydderet og de urtene du har i skapet/på benken
– riv squash, søtpotet eller andre grønnsaker i deigen
– damp på damprist i kasserolle
– stek lett i panne og kok videre i brun saus
Namnamnamnam i dag og 😊 so morro! Lagde kjøttbollane og suppa. Takk!
Herlig! Ble så fornøyd med denne suppa selv, og godt å høre at det ikke bare er her hjemme den faller i smak! 😄
Dette er de BESTE kjøttbollene jeg noensinne har smakt! Store og små elsker de! Takk for at du deler :-)
Åh, så godt å høre!! :-D
Hei Oda! Tenkte å teste ut disse kjøttbollene snart, men ser du skriver at man kan fryse de rå på stekebrett. Er det noen ekstra fordel med å fryse de rå kontra ferdig stekt?
Nei, du kan gjøre begge deler. Men de kan bli litt mindre saftige når du fryser de ferdige enn når du tiner de fra tå tilstand og så steker/damper. Kan evt fryse de i en tomatsaus :-)
Okei, var det jeg tenkte. Tusen takk for svar, ha en fin dag :)
Hei! Har akkurat laget disse kjøttbollene slik som i oppskrifta her, men synes de blir litt i tørreste laget. Hva gjør jeg feil? Spedde de ut med vann. På stekebrettet etter de er stekt ligger det igjen masse veske/brun ‘gele’ eller hva jeg skal kalle det..
Da er de nok stekt litt for lenge :-)