Emmergrøt

Emmer er et nydelig kornslag å koke grøt på. Det har en god og nøtteaktig smak, er rikt på jern og har en mild form for gluten som de fleste tåler veldig godt. Jeg bruker finmalt emmer fra Holli mølle og den finner man på helsekost. Kjempegodt i brød, pannekaker mer mer.

Denne grøten kan man begynne med fra babyen starter med fast føde. Oppskrifta under er til omtrent 1 porsjon.

Du trenger:
1,5 dl vann
2 ss emmermel
1 ts kaldpresset olje eller smør

Rør sammen mel og vann i en kjele. La dette stå en time, eller gjerne over natta, for å gjøre jernet mer tilgjengelig. Kok så opp grøten under omrøring, la den koke på svak varme til ønsket konsistens. Dette tar gjerne 3-5 minutter.

Kjøl ned grøten til spisevarm temperatur (gjerne ved å bruke en terning fruktmos fra fryseren), og rør så inn kaldpresset olje. Smør kan du ha i varm grøt.
IMG_7872.JPGDenne grøten er kokt på emmermel, så har jeg rørt inn smør, mos av tørket aprikos, havregryn og malte chiafrø. Variasjonsmulighetene er mange!

Økologisk tørket frukt er supert for å tilsette mer smak og jern i grøten. Dette lager du slik!

Ønsker du å lese mer om jern og hjemmelaget grøt finner du et innlegg om det her.

Reklame

6 kommentarer om “Emmergrøt

 1. Hei! Denne grøten så kjempegod ut! :) Noen spørsmål:
  – Rører du bare inn litt havregryn (lettkokte?) uten å koke dem?
  – Kunne man hatt i f.eks. linfrø? Er det noe baby på 8 mnd bør ha? Skal de i så fall også kokes?
  – Jeg har en emmerblanding som egentlig er en brødbakeblanding (fra Holli mølle). Den inneholder 51% sammalt mel av emmer, siktet emmer, og 9% polerte kjerner av emmer. Tror du jeg kan bruke denne til å lage grøten din? Eller anbefaler du finmalt emmer bare?

  Setter veldig pris på at du legger ut så mye bra oppskrifter på babygrøt!!

 2. Ja, jeg rører inn ukokte havregryn og lar de svelle en liten tid i grøten mens den kjøler seg ned. Men grøten kan absolutt serveres uten havregryn! Jeg varierer mye for å få ulike smaker, konsistenser og næringsinnhold :-) Du kan fint ha i linfrø, andre frø, kvernede mandler/nøtter om man vil. Trenger ikke kokes, bare rør inn i ferdig grøt.

  Den emmerblandingen er god, men det kommer litt an på hva slags konsistens barnet liker? Den er endel grovere enn finmalt. Men det er bare å prøve seg fram!

  • Supert, takk for svar! Da skal jeg teste den emmerblandingen i grøt, han liker egentlig godt speltgrøt osv på grovt mel.
   Ser du ofte skriver «kvernede» mandler/nøtter – har du en spesiell type kvern til dette? Hvor finmalt blir det? Eller kjører du bare nøtter i en vanlig food-processor e.l.? Sånne oppkvernede nøtter har kanskje kort holdbarhet? Og – (hehe, siste nøttespørsmål) – betyr dette at man ikke fraråder nøtter pga allergi lenger?

   • Jeg kjører bare nøtter/mandler i vanlig foodprosessor. Kommer an på hvor kraftig den er om det funker. Kverner de stort sett like før jeg skal bruke dem :-)

    Det er ingen fraråding av nøtter (eller annen mat) ut fra et allergiståsted, det bidrar ikke til fremkalling av allergi. Men greit å prøve forsiktig i starten, og ikke gi det som den aller første maten.

  • Bløtlegger ikke chia, det trengs ikke :-) men de bør få svelle i grøten 10-15 minutter før servering, eventuelt i litt vann før du rører de i grøten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s