Supersunn og god tomatsaus

Vi liker ting som er unnagjort, og i en hektisk hverdag verdsettes rask, sunn og enkel middag høyt! Tomatsaus kan man lage opp i store mengder, på omtrent samme tid som det tar å koke én porsjon.

Dette er en middels stor oppskrift. Har man stor familie eller god fryseplass kan man gjerne doble (eller tredoble) oppskrifta også!

Du trenger:
1 stor løk eller rødløk
4 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
1 ss brunsukker
2 store gulrøtter
1/2 squash
1 paprika
2 pakker hakkede tomater á 500 g
1/2 – 1 potte frisk oregano eller basilikum
cayennepepper
chilipulver eller 1/2 fersk chili
kaldpresset olivenolje

Finkutt eller rasp alle grønnsaker. Fres løk og hvitløk i olje, bland inn tomatpuré. Ha i resten av ingrediensene og la det småputre minst et kvarter, gjerne et par timer om du har tid. Kjør eventuelt sausen med en stavmikser for å få den glatt, eller bruk som den er. Denne sausen er litt tykk, og kan spes ut med litt vann eller creme fraiche (fra 10 mnd) dersom man ønsker.
IMG_7706.JPG
Dette gir nok saus til veldig mange middager til babyen, eller flere middager til hele familien. Kan oppbevares ca. 3-4 dager i kjøleskap eller fryses.

Passer godt til:
– pastaretter
– lasagne
– gryteretter
– chiliretter
– på hjemmelaget pizza
– supper
– et par skjeer i tacokjøttdeigen

Stek opp kjøttdeig/karbonadedeig og bland dette med sausen, eller bland bønner og linser i sausen. Dette tilsetter både gode proteiner og smak.

Reklame

10 kommentarer om “Supersunn og god tomatsaus

  1. Takk for oppskrift :) Men fant dessverre ikkje bokser med berre hakka tomat.. Hadde å velge i hakka tomat med basilikum eller med chili. Eg kjøpte ei boks av kvar og blanda i sausen. Men ser der er litt saltinnhald i desse boksane. Er det noko saltinnhald i dei boksane som berre er hakka tomat? Kvar får du kjøpt desse?

    • Jeg foretrekker å kjøpe de som kun er tomat, uten noen tilsetninger :-) ICA har for eksempel øko hakket tomat på kartong, som kun er tomat. De er gode på smak, ikke overdrevent syrlige slik som noen kan være. Ellers har go green også kartong. Finnes ulike typer hermetisk også, må bare se på ingrediensene og gjøre seg opp en mening om man syns innholdet er greit eller ikke :-)

    • Ja, null problem :-) trenger heller ikke sukker, dersom man lar sausen stå og trekke lenge. Jo lenger tid på varmen, jo mer blir syrligheten fra tomatene omdannet til sødme :-)

  2. Dette er verdens beste tomatsaus! Tusen takk for at du har lagd denne siden dagen du skrev dette innlegget, og jeg har alltid et lager i frysen :)

  3. Hvor mye cayennepeppe og chilipulver skal en ca ha oppi? Jeg tok bare oppi litt (trodde jeg), men det brant i halsen da jeg smakte så tror ikke denne blir å servere til lillegutt på snart 9 mnd ;) God pizzasaus til foreldrene da!

    • Jeg smaker alltid til med krydder :-) så har ikke noe mål. Men neste gang kan du prøve deg fram med mindre, og smake underveis hele tida til du får en passe smak. Syns du sausen er smaksrik nok til baby uten chili og cayenne kan du også droppe det i babyens porsjon :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s