Verdens beste brød – eltefritt!

Dette er vårt absolutte favorittbrød. Det er saftig, har god skorpe, og er overraskende godt – selv etter frysing! Frø og gryn kan man variere etter smak. Brødet er veldig godt i matpakken, for det ryr ikke!

Dette brødet kan også langtidsheves over natta – les mer i bunnen av innlegget!

Denne oppskrifta gir 2 store eller 3 små brød:

600 g siktet speltmel (evt. siktet hvete)
300 g sammalt spelt/emmer (evt. annet grovmalt korn)
100 g linfrø
150 g havregryn
50 g sesamfrø
50 g chiafrø
1 ss fiberhusk (kan sløyfes, men anbefales da det forhindrer at brødene smuldrer opp)
1 pk gjær (tørr eller fersk)
1 l vann
2 ss kaldpresset olje – oliven eller raps

Bland tørrgjær i det tørre (bruker du fersk gjær blander du den ut i vann før du blander i det tørre), og rør det hele sammen til en løs deig som ser omtrent slik ut:
20140624-081903-29943446.jpg
Hev på lunt sted i omtrent 60 minutter, og fordel deigen over i to (2 L) eller 3 (1,5 L) brødformer. Dekk formene med plast eller et håndkle og etterhev i ca. 60 minutter til deigen når toppen av forma. Varm ovnen til 225 grader og stek brødene midt i ovnen i ca. 30 minutter. Ta brødene ut av forma, og stek videre i 10-15 minutter. Brødet er ferdig når det gir en hul lyd når du banker på det.

Avkjøl på rist. Skal det fryses er det viktig å avkjøle helt før det legges i pose og fryses.

20140624-180055-64855866.jpg20140624-180318-64998885.jpg
Jeg bruker nokså brede former på 2 liter, så i mine former blir ikke brødene så høye. :-)

Dette brødet kan kaldheves over natta, noe som er positivt for næringsopptak og fordøyelighet! Da gjør du følgende:

 1. bruk kun 1/2-1 ts gjær
 2. bruk kaldt vann
 3. sett til heving på kjøkkenbenken over natta (8-14 timer), hvis du skal heve lenger bør den stå i kjøleskap
 4. ha hevet deig over i former og etterhev på lunt sted. Stek som angitt over!
Reklame

84 kommentarer om “Verdens beste brød – eltefritt!

 1. Nam det så godt ut :D får masse inspirasjon fra bloggen din, særlig i maten for de små.
  Et lite tips er å sjekke ut boken «Hjemmelaget Barnemat», skrevet av Mikael Forselius, sååå mange gode og fristende oppskrifter der for barna. Mye brukt her i huset i alle fall!

 2. Hei! Bakte dette forleden, og det falt i smak hos både store og små:-) men lurer på om du smører formene (og i så fall med hva), eller bruker bakepapir i? Jeg penslet formene med olje, og hadde semulegryn,men erfarte at brødene var vanskelige å få ut av formene før de var ferdige.. Blir glad for svar:-)

  • Hei Kirsti! Så godt det falt i smak, og takk for tilbakemelding angående å sitte fast. Jeg bruker silikonformer når jeg baker brød, så der ramler jo bare brødene ut av seg selv :-)

   Blir de lettere å ta ut når de er helt ferdige? Isåfall kan du la være å ta de ut før de er helt ferdigstekte. Eventuelt bruke bakepapir i formene. Vil gjerne høre om vellykkede/mindre vellykkede former i og med at jeg ikke får prøvd ut selv :-)

   • Jeg brukte en liten silikonform og to små fra IKEA 1,5 liter (de er gamle, så vet ikke om de selges fremdeles). Med bakepapir nedi som kun dekket langsidene skled brødene rett ut av forma akkurat som silikonformen etter 30 minutter. :)
    Takk for fin oppskrift!

  • Ja :-) dersom du ikke ønsker hele frø kan du male de først. Forskjellig fra barn til barn hva de tolererer. Men i akkurat denne er det ikke store frø, og de blir myke i brødet.

 3. Hei Oda!
  Anbefaler du silikonformer? Kan jeg spørre hvilke du har/hvor du har kjøpt de? Jeg har ikke bakt særlig med brød før, så må uansett kjøpe former til det formålet :)
  Takker for svar!

  Hilsen Gunn Mari

  • Hei Gunn Mari,

   Kom i skade for å fjerne kommentaren din ved et feiltrykk – men nå er den tilbake! Håper du får med deg svaret mitt og at det ikke blir noe kluss nå :-)

   Jeg anbefaler absolutt silikonformer – på det aller sterkeste! Er ALDRI bekymret for at noe skal sette seg fast, og de trenger nesten aldri vaskes. Utrolig lettvint å bake med. Jeg har 2-litersformer fra Kitchn, da blir brødene litt brede og ikke så høye (som du ser på bildet). Finnes også 1,5L-former, dette er kanskje «standardstørrelsen». De har det rundt på glassmagasinet, Jernia osv. Bruker muffinsformer i silikon også – muffinsen bare ramler ut når de er ferdigstekt. Ville aldri vært foruten :-D Brødet her i silikonformer er hvertfall helt idiotsikkert!

 4. Hei og tusen takk for meget god oppskrift. Jeg har bakt minst 12 brød nå! Jeg bruker fibra f.mel og det blir fantastisk godt. Steketiden er mye kortere i min ovn, ellers går det ikke å bomme på dette brødet!

  Nå til spml: Jeg lurer på om du har regnet ut hva brødrene koster å bake? Jeg tror de er relativt dyre (bla speltmel, sesamfrø og chiafrø er jo dyrt).

  • Hei Nina! Så godt at brødene faller i smak! Steketid varierer veldig, men som du sier er oppskrifta ganske idiotsikker :-) ingen grunn til å være redd for å prøve her!

   Jeg har ikke regnet på det, men det hsr vært noe jeg har hatt i bakhodet. Skal se om jeg kan få det til de nærmeste dagene. Når det gjelder f.eks. chia så kjøper jeg denne fra iherb (usannsynlig mye billigere enn her hjemme), og en pakke holder til sikkert 20 brød.

   Man kan såklart velge å droppe chia helt, bruke fullkornshvete (gjør også det innimellom selv), bytte ut sesam med solsikkefrø osv.

   Og så er jo hjemmebakt brød veldig mye mer mettende enn kjøpebrød! Tviler likevel på at prisen blir like mye som grovt kjøpebrød. Takk for påminnelsen, skal regne på det :-)

  • Hei igjen Nina, da har jeg regnet litt. Prisen på 2 brød blir 67 kr, altså ca. 33 kr per brød. Det syns jeg er en fin pris på brød som er mye mer mettende en grovbrød fra butikken til omtrent samme pris (eller dyrere).

   Dropper man chia blir prisen 28 kr per stk. Og bruker man hvetemel (fullkorn) blir prisen ned i 15 kr per brød. Her lager du altså skikkelig billig brød! Sesamfrøene koster under 4 kr totalt, under 2 kr per brød. :-) da bruker jeg økologiske også.

 5. Hei Oda!
  Bør vel bløtlegge frøene som brukes her da… ;)
  Men de trenger vel ikke å tørkes før man blander det i deigen??

 6. Hei=) Lager brødet nå, det ser kjempe godt ut! Men droppet chiafrø for det hadde jeg ikke… Hvor får jeg kjøpt det? :)

  • Det går fint å droppe chia :-) man får kjøpt det på helsekost (svindyrt) eller iherb.com. Jeg kjøper fra iherb.com, av merke nutiva. Bruker du denne koden får du rabatt på din første bestilling: SNP353.

 7. Får man kjøpt alt i dagligvare? Må man bløtlegge gryn og frø?
  Har aldri bakt brød før, så jeg er helt grønn ;)

  • Chiafrø får du ikke i vanlig matbutikk, men det er ikke nødvendig å bruke det. Får tak i på helsekost eller iherb.com. Fiberhusk har de på store matbutikker, evt helsekost. Er ikke et must, men brødene blir veldig saftige og ryr ikke om man bruker fiberhusk :-)

   Du kan røre alle ingrediensene sammen uten noe forbehandling. Det er veldig enkelt :-)

   Hvis du derimot tenker på bløtlegging pga inaltivering av fytinsyre kan du gjøre det med alt korn, frø (nøtter, mandler..), før man bruker dem.

 8. Hei! Har du forslag til alternativer til fiberhusk? Eller har dette noen særegne egenskaper som gjør at man bør bruke akkurat det? :)

  • Man kan droppe fiberhusk om man ikke har det. Jeg liker å bruke det fordi det binder deigen veldig godt og fører til at brødet ikke ryr! Selv ikke etter frysing og tining, så jeg er veldig fornøyd med det. Men brødet blir like godt uten :-)

 9. Hei! Har baka brøda, og dei blei veldig gode! :) men dei vart kanskje litt for seige..større tyggemotstand enn det eg er vand med vertfall, og tenker det kanskje ikkje er så bra til baby?:) Kan det ha med fiberhusk å gjere?

 10. Meiner sjølve brødet. Men det kan sjølvsagt vere at eg ikkje steikte det godt nok. Skal lage fleire og sjå om det ikkje går betre :)

  • Veldig stor forskjell på kjøpebrød og hjemmebakt også, om det er det du sammenligner med. De er tilsatt veldig mye gjær, mye hvetegluten og annet for å få ekstremt rask heving (15 min hevetid som regel). Veldig feil måte å bake på, så resultatet bli «unaturlig» konsisten på grovbrød.

 11. Det var en skuffelse.Brødene kjentes rå etter lengre steketid.Satt fast i smurte former.FJASKO.

  • Leit å høre. Steketid og temperatur kan variere mellom ovner, dessverre. Brødet blir også meget saftig, så om man er vant til kjøpebrød og lignende konsistens så blir jo ikke dette likt i det hele tatt :-) den løse deigen krever meget godt smurte former, bakepapir i forma eller silikonformer. Selv steker jeg i silikonformer så har ikke kjennskap til andre former annet enn de tilbakemeldingene jeg har fått fra andre. Som stort sett har vært positive. Håper du finner et annet brød du liker :-)

 12. Hei igjen ☺ Kan jeg blande det tørre (minus gjær) med vann i kveld, og la det stå over natta som bløtlegging? Hva pleier du å gjøre?

   • Lagde disse brødene i dag, og de ble veldig gode 👍 Lot de stå lenge å etterheve, men ble aldri høye nok syntes jeg… så de ble ganske lave.. Svigermor sa at det egentlig bare var bra for da ble de ikke så løse, men er det vanlig at de blir lave?? Eller kan det ha med å gjøre at jeg brukte så lite gjær?
    Ble i alle fall overraskende godt tatt imot av mannen min, svigermor, svigerfar og mini 😉 Første gang jeg baker brød 🙊👏👏

   • Hvor mange former brukte du? Om du brukte 3 stk på 1,5 liter og de ble lave så kunne du kanskje klart deg med to former? Kan prøves neste gang. Pga den klissete deigen og grovheten på brødet vil det ikke heve slik som hvitt/fint brød. Og hjemmebalt grovt brød vil heller ikke bli som kjøpebrød i konsistens, for de er tilsatt blant annet kraftig hvetegluten for å fremprovosere unaturlig heving. Mitt hever alltid opp til kanten av forma, og synker pittelitt når det settes inn i ovnen. Men skorpa er kjempegod, så du får kose deg ekstra med den nå som du har litt lave brød :-D

    Herlig at det falt i smak, det er en god følelse når det er første brødet! :-)

 13. Gleder meg til å prøve denne oppskriften idag :) lurte bare på om jeg kan bytte ut ruggryn med grovt rugmel? Eller tror du det blir bedre om jeg bytter det med havregryn i stede? ;D

  • Hei Lisbeth, du kan fint bytte ut ruggryn med litt rugmel. Havregryn, frø e.l fungerer også fint. Det kjekke med oppskrifta er at man kan ta litt ut fra hva man har i skuffer og skap :-)

 14. hei Oda, jeg vil gjerne ha surdeig i denne. Hvor mye skal jeg ha i? Erstatter det gjær, delvis eller helt? :)

  • Hei! Det kommer litt an på. Vil du bruke surdeigen som hevemiddel, eller «bare» for smakens skyld? Prosessen for surdeigsbrød er veldig annerledes (krever mer hevetid osv), så ville søkt opp en oppskrift.

   Ellers kan dette brødet kaldheves over natta med en ts tørrgjær, da kan du evt ha i surdeigsstarter også.

  • Hei Airin! Ruggryn kjøper man i vanlig matbutikk, står ved havregryn og andre bakevarer. Mulig at ikke alle butikker har det, men det kan fint sløyfes, eller du kan bruke havregryn i stedet :-) dette brødet er perfekt ta-hva-man-har-brød!

 15. Enda flere brødbakespørsmål herfra 👉 Jeg har pleid å bruke samme mengde av alle tre melsorter (300+300+300), men i går var jeg tom for fibra melet så da ble det større andel siktet spelt, og brødet hevet seg en del luftigere under steking, og det ble jo enda bedre smaksmessig!😉 Er det pga av siktet mel? Det blir vel litt mindre næringsrikt med mye siktet mel?? Hva hvis jeg bruker en andel finmalt? Beklager maaange spørsmål 🙊

  • Siktet mel bidrar til økt heving ja. Dette brødet er nokså grovt i utgangspunktet, så dersom du ønsker kan du justere et på bake med litt mer siktet spelt. Litt mi det næringsrikt, men kommer jo an på mengdene. Bytter jo ikke ut alt med siktet :-) finmalt vil virke slik som fibra, som er hele kornet bare finmalt i stedet for sammalt. Litt mer kompakt. Uansett vil det være meste enn kjøpebrødene! Lurer du på hvor grovt det er kan du søke på brødskala kalkulator på google ☺️

 16. Har ikke sammalt spelt nå, men har sammalt rugmel og grovmalt Emmer. Hva ville du byttet ut med??

 17. Hei!

  Skal brødet normalt være ganske deigete når det er ferdig? Bruker du varmluft, over og undervarme, eller har du en ovn med brødfunksjon? :)

  • Nei, ikke deigete. Er saftig, men er det deigete er det enten stekt for lort eller deigen er litt for løs. Evt andre årsaker, men vanskelig å isolere årsaken uten å evt vite mer om forløpet. Steker på vanlig over- og undervarme.

 18. Hei :-)

  Skal lage brød nå for n’te gang <3 men tenker å bruke silikonform.. men den tåler kun 220 grader.. tror du det gjør noe å steke det på 220grader istedenfor? bøøør vell ikke bety noe?

  • Du kan nok fint steke på 220. Varm ovnen litt mer på forhånd, og senk tempen når du setter inn brødet. Følg med underveis i stekinga så ser du når det er ferdig :-) skal ha en hul lyd når du banker på det

 19. Skal man dekke bolle med deigen ved langtidsheving eller ikke? Deigen har hevet i noen timer nå og det er tynt mykt skorp oppe ;)

 20. Pleier ikke å legge igjen takk når jeg finner oppskrifter, men denne fortjener virkelig en stor takk! Mini har ikke fått smakt enda, men mannen kasta seg hvertfall over det med en gang, og han er ikke en brødmann! Så enkelt å lage, og så godt! :-D

 21. Veldig godt brød! Og populært 🙂 Lager alltid dobbel oppskrift!
  Eneste er at jeg synes lukta av deigen blir rar ved langtidsheving, blir litt sånn gjæra lukt, selv om den har stått på kjøkkenbenken i 11 timer.
  Bør man heve under lokk (som hører til bakebollen) eller kjøkkenhåndkle?

  • Så bra at det faller i smak! :-)
   Hvor mye gjær bruker du ved langtidsheving? Og bruker du kaldt vann? Når du lar deigen langtidsheve setter du i gang en syrningsprosess som blant annet bidrar til å nøytralisere antinæringastoffer som fytinsyre. Dette gjør korn og frø lettere fordøyelig og frigjør næring, så det er bare positivt. Og deigen vil gjerne lukte litt annerledes på grunn av det. Hever under håndkle eller plastfolie selv, å bruke helt tett lokk blir kanskje litt for tett for prosessen som foregår :-)

 22. Hei!
  Dersom man ønsker å erstatte en av melpostene med fibramel, er det siktet speltmel eller sammalt speltmel man bytter bort? :-)

  • Hei! Du kan nok bytte den du vil – fibra skal heve alene uten siktet mel. Men jeg ville gjerne beholdt noe av det siktede melet for å passe på at det blir god heving :-)

 23. Hei! Hadde plan om å la den heve over natten, men leste først etterpå at det skulle være redusert gjær. Burde jeg bare sette de på stek ikveld da? Har blandet alt sammen med en helnok gjær😣

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s