Egg til baby og barn

20140326-180501.jpg

Det er mange som har spørsmål rundt dette med egg til baby og små barn. Hva er greit og når? Hvor mye egg kan barn spise? Kan en baby på 6 mnd få egg? Kan man gi rå eggeplomme?

Det er dessverre ikke et entydig svar på spørsmålene rundt egg. I brosjyren Mat til spedbarn fra helsedirektoratet anbefales egg som pålegg på brødskiva fra 9 mnd. Det står derimot ikke så mye mer. Det presiseres videre at det ikke er grunnlag for å utsette introduksjon av matvarer fra et allergiståsted. Å innføre egg tidlig vil altså ikke føre til utvikling av allergi. Sånn sett kan egg introduseres fra babyen begynner meg fast føde. 

Egg har mange gode næringsstoffer som proteiner, fett, jern, vitamin A, B (blant annet b12), D og E med mer. Det meste av dette ligger i eggeplommen. Eggeplomme bør gjerne være bløtkokt, da blir ikke fettsyrene «ødelagt», og næringsstoffene er veldig lett å ta opp sammenlignet med hardkokt eggeplomme. Eggeplommen inneholder dessuten mindre allergener enn eggehviten, og er sånn sett tryggere å starte med. Fedon Lindberg og Sally Fallon (amerikansk ernæringsforsker) anbefaler eggeplomme fra 6 måneders alder. Det norske opplysningskontoret for egg hadde ingen klare råd for akkurat når det er greit med eggeplomme. De påpekte at barn kan ha eggeallergi, men at dette oftest gjelder eggehviten. Prøv dere fram forsiktig i begynnelsen, som ved alt annet :-) Eggeplommeomelett eller eggerøre er alternativer til bløtkokt eggeplomme.

Når det gjelder mengde egg til barn finnes det heller ingen regel. Eggeplomme inneholder omtrent alle nødvendige næringsstoffer, bortsett fra vitamin C. Så egg er en helt super næringskilde til barn! Det er ingen begrensning på hvor mye egg man kan bruke, så lenge det inngår som en del av et variert kosthold.

Så dette med eggeplomme.

Norske egg er trygge i forhold til salmonella, så sånn sett kan man trygt gi rå eggeplomme i for eksempel grøt eller smoothie for å øke næringsinnholdet. Dette har jeg fått bekreftet fra opplysningskontoret for egg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s