Vitamin b12 til baby

Vitamin b12 spiller en viktig rolle i utvikling av hjernen til små barn. Nyere forskning har vist at morsmelk muligens ikke har tilstrekkelig med b12 fra barnet er ca. 4 måneder. Det er også flere som anbefaler smaksprøver på mat fra 4 mnd, fordi barna da er spesielt mottakelig for nye smaker.

En utfordring i forhold til vitamin b12 er at det ikke er mye mat å velge i som både har vit b12 og som passer godt for en 4 mnd gammel baby. Den aller beste kilden til b12 er kumelk, men dette bør som kjent ikke introduseres før 10 mnd i mat og før 12 mnd som drikke. Kjøtt er også en kilde til b12, men det er få som serverer biff til en på 4 mnd.

Her kommer alternativer til b12-kilder til de aller minste:

Kraft fra koking av kjøtt
Selv om det ikke nødvendigvis passer godt å gi rent kjøtt kan man koke kraft av kjøtt og bruke dette til å spe ut grønnsaksmos o.l.

Maltekstrakt
Kornprodukter inneholder mye vitamin b, men ikke mye b12. Maltekstrakt derimot, inneholder b12, og er fint for små barn fordi det kan hjelpe de å regulere magen. Bruk maltekstrakt enten i morsmelk/morsmelkerstatning eller i hjemmelaget grøt. Oppskrift på hjemmelaget grøtpulver finner du her.

Egg
Inneholder MASSE vitaminer, jern, proteiner og fettsyrer. Eggeplomme er mest næringsrik og inneholder ikke de samme allergenene som eggehviten. Eggeplomme er altså tingen for små babyer, men den bør være bløtkokt. Gi med skje eller rør inn i grøt. I kan faktisk også bruke rå eggeplomme, ha det i en smoothie for å øke næringsinnholdet. Bør derimot unngås om noen i nærmeste familie er allergiske mot eggeplomme. Egg fra Norge, Sverige og Finland er trygge med tanke på salmonella. Egg fra andre land bør hardkokes.

20140315-110553.jpg

Jeg vil poengtere at barnet bør fortsette å få morsmelk, og at det ikke er behov for mengder med mat for å dekke næringsbehovet til små babyer. Konsentrer dere om å la de utforske ulike typer mat og så mange ulike smaker som mulig. Variert kost vil i de aller fleste tilfeller gi tilstrekkelig av de fleste næringsstoffer.

Reklame

6 kommentarer om “Vitamin b12 til baby

 1. Flott innlegg, Oda!
  Har et spørsmål ang. rå eggeplomme. Synes det virker utrolig lettvint å bare røre inn rå eggeplomme i grøt/fruktmos, framfor å koke egget først. Er det noen fordeler med å bruke bløtkokt eggeplomme hvis man ikke har allergi i familien og bruker norske egg?

  • Hei Ingrid! Jeg vet ikke så mye om forskjellen mellom rå og bløtkokt eggeplomme. Men det er fordeler med bløtkokt fremfor hardkokt! Og det går hovedsakelig på det at noen av næringsstoffene blir «ødelagt» ved varmebehandligen – så jeg vil umiddelbart tro at rå og bløtkokt plomme har de samme fordelene. :-)

 2. Hei. Jeg kan ikke finne informasjon noe annet sted enn her om at maltekstrakt inneholder b12? Ikke på innholdsfortegnelsen heller hvor det står at den inneholder b1 og b2?

  • Hei Guro!

   Kanskje det er forskjell mellom ulike merker? Har lest om det på nett, blant annet her: http://www.livestrong.com/article/497215-the-benefits-of-malt-extract-beverages/#page=5 og http://www.herbal-essences.org/malt-extract-uses-and-side-effects/ .

   «Studies have given a clue about very rich nutrition content and high values of malt extract as a natural source of numerous vitamins and minerals. It is rich in vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin B12, as well as in such minerals as zinc, phosphorus, iron, magnesium, calcium, and others. However, many experts underline that plenty of amino acids should be considered the most valuable nutrients in malt extract. These nutrients play very important role in protein building in the body, as well as support the function of most of the body organs and systems. Thus, consuming this natural extract can provide our body with extra energy vital for our daily activities. Due to a high content of vitamin B complex, this extract can contribute in speeding up metabolism, and the mentioned minerals are absolutely essential for supporting bone health and supporting the function and quality of muscle tissues.»

   Kanskje det betyr at maltekstrakten er tilsatt b1 og b2, men at det i tillegg inneholder b12 naturlig? Jeg skal se om jeg kan få bekreftet dette. Takk for at du til det opp :-)

 3. Hei! Jeg er på utkikk etter en god kilde til b12 også kom jeg innom din flotte blogg:)
  Jeg har akkurat begynt å gi min datter litt fast føde i tilegg til amming.Hun er 4mnd. Hun får hirsegrøt med kokosolje, avokado og-bananmos, svenskepure. Søtpotet og-gulrotpure og tran. Så da lurer jeg på. Hvor mye egg trenger man å gi for å dekke behovet for b12? Ser at du annbefaler kun plommen og det er jo logisk. Men burde de få egg daglig. Og er rå eggeplomme greit til en baby på 4mnd? Ser for meg at det er letter å gi rå plomme fremfor bløtkokt…

  • Hei Camilla. De aller fleste barn får mer enn nok b12, det er ikke snakk om store mengder de har behov for :-) så om du gir eggeplomme et par dager i uka er det helt fint, er ikke nødvendig hver dag. Norske egg kan du bruke rå, og da ksn du røre eggeplommen inn i lunken grøt, smoothie e.l. Eventuelt gi fra skje.

   Et annet tips til b12 er kjøttkraft, dersom du har dette. Sjekk gjerne ut kraftmamma-bloggen angående kraftkoking :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s