Byggrynsgrøt – oppskrift

Byggryn er i vinden om dagen, og det får velfortjent oppmerksomhet så sunt og godt det er. Det er rikt på blant annet kostfiber og folat, og selv om det inneholder gluten er det mange som tåler dette selv om de ikke tåler «super»gluten i hvitt hvetemel. Det selges i vanlig butikk, og er utrolig rimelig i pris. Byggrynsgrøt passer fra 10-12 mnd, ettersom den er kokt på melk.

Byggrynsgrøt – 2 porsjoner

1 dl byggryn
2 1/2 dl vann
1/2 l melk
1/4 ts salt
evt. 1 dl lettkokte havregryn

Legg byggryn i kaldt vann over natta, hell så av bløtleggingsvannet. Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i ca. 30-45 minutter til byggrynene er møre. Tilsett eventuelt havregryn og la det småkoke et par minutter til.

Melka kan erstattes med vann eller havremelk.

Bilde fra melk.no

Bilde fra melk.no

Forslag til topping:

1 ss smør
Honning og en klype kanel (fra 1 år)
Rørte bær
Kardemomme
Finhakkede nøtter
Tørket frukt

… eller en kombinasjon av det du liker best!

Til de som liker litt glattere konsistens er byggmelsgrøt et alternativ.

Byggmelsgrøt – ca. 2 porsjoner
1 1/2 dl byggmel
1/4 dl havrekli
1/4 l skummet kulturmelk
1/4 l melk
evt. 1/4 ts salt

Bland mel, kli og kulturmelk og rør til det koker. Spe med melk, og la grøten koke 6-8 minutter. Rør av og til. Tilsett eventuelt salt. Kan også lages på vann eller havremelk.

Reklame

4 kommentarer om “Byggrynsgrøt – oppskrift

 1. Herlig! Når poden blir gammel nok, skal dette testes ut :-)

  Ett spm; vi skal på minicruise med poden på snart 7 mnd. 2 døgn uten tilgang på kjøleskap. Vi lager all maten hans selv, unntaket er smoothie fra Ellas kitchen når vi er ute på gåtur eller bare som mellommåltid iløpet av dagen. Hva tenker du vi kan ha med til frokost og middag? Ammer i tillegg. Må jeg krype til korset og innføre Nestlé sin barnemat? :-(

  Flott blogg forresten! :-)

  mvh

  • Hei Siw!

   Så hyggelig med minicruise! Pleier han å spise grøt? Isåfall kan dere lage grøtpulver selv, da er dere bare avhengig av varmt vann til å blande ut! La ut oppskrift her på bloggen for ikke lenge sidene. Eller så anbefaler jeg Holle sin økologiske barnegrøt (fra helsekost), den er tilsatt vitamin b pga myndighetskrav, men består ellers kun av korn :-)

   Når det gjelder middag så har ellas noen poser med middag, har dere prøvd om han liker de? Ellers er det fint å mose litt grønnsaker fra deres egen lunsj og middag på cruiset.

   De gangene vi velger ferdigmiddag er det alltid ellas eller hipp, så får vi økologisk. Semper/småfolk har nettopp begynt med grøt uten palmeolje, så skal du velge industrigrøt kan det være et alternativ. Har aldri brukt nestle, det finnes heldigvis barnematprodusenter med bedre verdier enn dem :-)

   Oda

 2. Tusen takk for svar! Holle sin barnegrøt får vi med oss i bagen, så da prøver vi på den :-) Kan jo teste ellas middager før vi reiser, så får vi se om han liker de. Og smart å mose maten vår. Det hadde jeg ikke tenkt på! Tusen takk :-)

  • Og så er det jo ikke noe i veien for å amme litt ekstra, og gi en ekstra smoothie innimellom :-) banan og avokado er også helt supert å ha med på tur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s