Hjemmelaget grøtpulver – oppskrift

Når man er ute på farten er det ikke alltid så lett å få kokt grøt. Grøtpulver er enkelt og praktisk, og hva er vel bedre enn hjemmelaget grøtpulver? Denne oppskriften er Margit Vea sin.

Hjemmelaget grøtpulver
25 g gjær
1 l vann
1-2 ts salt
8 dl sammalt hvete, gjerne spelt
4 dl havregryn
4 dl hirseflak
ca. 1/4 glass maltekstrakt
ca. 1 l hvetemel, gjerne spelt

Bland ut gjæren i fingervarmt vann. Ha i salt, malt og de ulike meltypene etter tur. Tilsett fint hvetemel til deigen blir passe smidig, og elt deigen 5-10 minutter i kjøkkenmaskin. Hev deigen i bollen til dobbel størrelse (45-60 minutter). Form 2-3 brød etter hvor store brødformer du har, etterhev i formene i ca. 45 minutter.

Stek brødene nederst i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Skjær brødet i skiver og tørk dem i ovnen ved 100 grader i 1 time, eller til de får konsistens som kavring. Lund kavringene i food processor.

Nå har du grøtpulver! Det kan blandes direkte i morsmelk, morsmelkerstatning eller vann. Blandingen sveller endel, så man trenger ikke like mye pulver som ved kjøpegrøt.

I prinsippet kan man tørke alle typer brød, men pass på at det er grovt og inneholder jernrike kornslag som hirse.

Reklame

23 kommentarer om “Hjemmelaget grøtpulver – oppskrift

 1. Tilbaketråkk: Vitamin b12 | lagbarnemat

 2. Heisann!

  Jeg lurer på hvor lenge grøtpulveret holder seg? Og er det noe med hvor gammelt barnet bør være før det får denne grøten? :)

  • Hei!

   Holdbarheten blir forlenget jo tørrere man får laget blandingen. Er den skikkelig tørr og oppbevares i en tett beholder vil den kunne oppbevares flere måneder :-) oppskrifta inneholder gluten, så det kan være fint å prøve seg litt rolig fram helt i starten dersom de ikke har smakt gluten før – men ellers kan de spise denne fra de begynner med fast føde.

  • Før var maltekstrakt på glass, så det er snakk om kvarte glasset. Litt usikker på hvor mye det er på de nye pakkene i forhold til de gamle, men feks 4 gode ss burde funke

 3. Hei! Jeg er ganske ny på det her, men har lyst til å prøve å lage grøt selv. Er det best med «fersk» grøt eller sånn pulver som det her? Vet det er mange forskjellige grøttyper man kan lage også, vet jo ikke litt en gang hvor jeg skal begynne :p

 4. Hei, har laget grøtpulver etter denne oppskriften nå, finmalte det tørkede brødet og tok det gjennom en sikt, pulveret ble så finmalt som sanden på stranda ;) men spørsmålet mitt er, er det meningen at grøten når det blandes ut med vann at den blir veldig kornete?

  • Hei Carina! Konsistensen på den ferdige grøten vil være litt mer kornete enn feks ferdiggrøt. Gir man den litt ekstra svelletid så hjelper det på :-) pluss en god klatt smør, og noe frukt/bær for økt næring og smak. Noe av det fine med hjemmelaget er at baby får muligheten til å bli kjent med mye mer konsistens og tekstur. Men dersom baby ikke er helt med på konsistensen ennå, er det bare å koke grøt en stund til (holder 3-4 dager i kjøleskap)

   • Hvilke smør kan jeg bruke da? Og hvis den skal svelle mer, skal jeg bare røre inn ett par skjeer og svelle etter den er rørt inn? Da skal den være litt tynn så tykner den eller?

    Sendt fra min iPhone

   • Vanlig meierismør er kjempebra :-) Du trenger nok ikke veldig mye mer væske når den skal svelle mer, men la den stå litt lenger slik at den får tid til å trekke til seg og bli mer «myk».

 5. Hvordan får jeg tørket brødet ordentlig? Jeg har delt det opp i skiver som ble lagt på bakepapir på plater i ovnen. Ikke oppå hverandre, men ved siden av hverandre. Nå har ovnen stått på i to timer på 100 grader uten at det er ordentlig tørt. Har jeg brukt for lite mel?

  • Har du på varmluft? Tørketid kan avhenge av hvor saftig brødet var, hvor tykke skiver, effekt på ovnen med mer. Bare la de ligge helt til de er tørre. Del evt i mindre biter. Åpne døra innimellom for å slippe ut damp. Bruk varmluft. Kan gjerne ta noen timer til.

  • Du må gjerne bløtlegge alt grovt korn på forhånd. Juster da ned væskemengden i deigen.

   Evt kan du langtidsheve deigen

 6. Hei! Takk for flott oppskrift! Er superfornøyd med hjemmelaget grøtpulver. Vet du hvordan er det med jerninnholdet i denne grøten kontra kjøpegrøt? Helsesøster var litt streng på at jeg burde gi kjøpegrøt en gang om dagen pga jernet.

  • Hei!
   Har ikke regnet på næringsinnholdet i denne. Er generelt fan av å ikke sittende og finregne sånn, da man fort flytter fokuset bort fra god mat over på at vi kun spiser for å få i oss spesifikke næringsstoffer. Har da mye større tro på variasjon og skikkelig, næringstett mat fra naturlige råvarer.

   Så er det viktig å huske på at grøt ikke er eneste jernkilde – og den er langt fra den beste. Rødt kjøtt, innmat som lever, egg er eksempel på jernrik mat som gir mye mer lettopptakelig jern enn grøt. Å røre inn en eggeplomme i grøten du serverer vil feks bidra til å øke næringsinnholdet. Samme hvis du tilsetter litt mos fra tørket frukt, som inneholder endel jern. Middagsmat generelt vil kunne være rikt på jern og næring – og kan med fordel serveres mer enn én gang om dagen. Husk å alltid tilsette fett i hjemmelaget grøt :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s