Introduksjon av kumelk

Fra 10 måneder kan man begynne å bruke meieriprodukter og litt kumelk i maten til de små håpefulle. En av grunnene til å vente med melk er at det hemmer opptaket av jern fra maten, og kan i tillegg erstatte jernrike matvarer i kostholdet.

For å introdusere kumelk kan en gjerne gå fram forsiktig i starten, så de får venne seg til den nye råvaren. En rolig start kan se sånn ut:

– kok grøt med en liten dæsj melk
– bruk smøreost eller hvitost på brødskiva
– gi et par skjeer naturellyoghurt sammen med lunsjen
– lag fruktmos eller smoothie med litt naturellyoghurt
– lag hvit saus og bruk det i fiskeretter

Prøv først midt på dagen, så slipper man eventuell magevondt på natta. Når man ser at de små magene takler det fint kan en utvide bruken. Man bør fremdeles ha i bakhodet at jernopptaket ikke er like høyt ved bruk av melk, så hold gjerne noen jernrike måltider helt melkefrie.

Fra 12 måneder kan man begynne å introdusere kumelk som drikke til måltidet. La de smake litt melk til frokost eller lunsj. Tilby noen dager i uka, eller hver dag. Når de har vent seg til smaken og man ser at magen tåler det fint, kan en starte med melk til ett av dagens måltider, og senere to. Igjen anbefaler jeg at minst ett av dagens jernrike måltider serveres uten melk (og med mye vitamin C), så jernopptaket opprettholdes.

Man kan gi den typen melk resten av familien bruker. Barn som sliter med å gå opp i vekt kan få h-melk, men det er ikke nødvendig for barna med normal vektøkning.

Bilde fra melk.no

Bilde fra melk.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s