Kommer et siste-liten-innlegg her om tips til julemat til småttisene. Det er jo blant annet mye salt mat i jula, som ikke er så barnevennlig. Her kommer tips til julemat for de små, fra ca. 6-7 mnd og oppover.
Grøt
For eksempel havregrøt som basis, og varier med følgende:
– kvernede mandler
– kvernede valnøtter
– kardemomme
– litt kanel (barn skal ikke ha mye kanel)
– frø fra vaniljestang
– dadler og eple
Lunsj/julefrokost
– eggerøre med gressløk. Introduser egg gradvis i kosten, start gjerne med eggeplomme.
– brød med grov julepostei, edamerost (fra 10 mnd), små mengder julepålegg som ribberull
– fruktmos med dadler og svisker
Middag
– medisterdeig med potet, kålrot og gulrot. Litt smør, olje, kraft eller saus.
– medisterdeig med epler, svisker og potet.
– rotmos av for eksempel kålrot, gulrot og pastinakk.
– kalkun med rosenkål, gulrot og potet. Litt smør, olje, kraft eller saus (fløtesaus fra 10 mnd)
– laks med kålrot, gulrot, sellerirot og potet. Og dill, såklart.
– skinkestek med gulrot, rosenkål og surkål.
Kål, erterstuing og andre matvarer som kan gi luft er ikke frarådet. Man må prøve seg fram for den enkelte baby for å finne ut om det gir reaksjon. Noen kan reagere med litt luft, mens andre tåler det helt fint!
God jul!
Dessert
Frukt er et godt tips her. Mange bruker fruktsalat i jula, og dette er supert for de små. La vær å bruke sukkerlake til barna (og dere selv også?).
Riskrem er fint for babyene over 10 mnd.
Hei!
Hvordan tilbreder du medisterdeigen??
Hilsen Christine
Den kan dampes eller kokes sammen med grønnsakene :-) eventuelt formes til kaker og stekes i ovnen på 180-200 grader i 20-30 min.