Pålegg til baby og små barn

Brødmat anbefales fra omtrent 7 måneders alder i Norge. Mange babyer starter ferden inn i brødmatens verden med leverpostei. Det er ofte populært hos de små, og inneholder blant annet mye jern som er supert sammen med korn. Man trenger likevel ikke begrense seg til dette, men kan gjerne tilby et variert utvalg av pålegg på brødskivene!

 

Disse pålegg kan brukes fra første skive:

Leverpostei
… eller annen postei. Kyllingpostei, for eksempel!

Kaviar
Husk at kaviar har litt salt, så velg en av de med lavere saltinnhold. Det utgjør likevel ikke mye salt, så det går bra å gi kaviar nå og da.

Smør
Smør på godt brød er et sikkerstikk. Eller, hva med hjemmelaget mandelsmør? Nam!

Frukt
Most banan, revet eple, nektarin, plomme … Bruk barnets favoritt.

Bær
Masse antioksidanter, og kan gjerne serveres rene fremfor å bruke sukkerrikt syltetøy.

Grønnsaker
Prøv avokado eller moste erter?

Makrell i tomat
Sunt og godt, med masse gode omega 3-fettsyrer! Hva med å lage eget laksepålegg av most laks med litt pepper?

Skivet kjøtt
Kylling, kalkun, kokt skinke.

Prim
Ofte godt likt på grunn av søt smak. Sprett-primen har mye jern, og er ikke tilsatt konserveringsmidler.

 

Fra omtrent 10 måneders alder kan man utvide med alle typer meieriprodukter:

Smøreost
Med forskjellige smaker.

Hvitost
.. og brunost.

og egg
Hardkokt, bløtkokt, eggerøre, omelett.

I og med at barn ikke får i seg enorme mengder pålegg ved brødmåltidene er det egentlig ikke strenge «regler» å følge. Skal en likevel følge norske helsemyndigheters råd kan en vente litt med meieriprodukter.

Advertisements

2 thoughts on “Pålegg til baby og små barn

  1. Hei! Er det noe i veien for å gi litt leverpostei/kjøtt/fisk før 6 mnd.? Min er ikke noe glad i grøt, men grønnsaksmos og generelt middagsmat virker topp :) Han er snart 6 mnd., men har sporadisk blandet i litt fisk, karbonadedeig og leverpostei fra han var 5 mnd.

    • Hei Anne, har visst glemt å svare på denne! Kjøtt/fisk osv er kjempefin mat å begynne med. Lever/leverpostei sammen med eggeplomme og kjøttkraft for eksempel, er helt super næringsrik mat. Korn er tyngre fordøyelig, særlig om det ikke behandles riktig i forkant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s