Baby led weaning

Et alternativ til «tradisjonell», most babymat er såkalt baby led weaning (BLW), eller babystyrt mattilvenning. Dette går ut på at babyen sitter oppreist og får plukke opp matbiter på egen hånd for å selv føre maten til munnen. På denne måten får barnet aktivt delta i måltidet, får selv bestemme hva det vil spise og i hvilket tempo, og ikke minst får det trent nysgjerrigheten og finmotorikken sin!

Noen er skeptiske til å gi barnet biter fordi de er redde for at barnet vil få mat i halsen. For å forhindre dette er det noen kjøreregler som er viktige å følge:

1) Barnet skal sitte helt oppreist. Dette betyr i barnestol eller på fanget, IKKE sittende bakoverlent i vippestol eller lignende.
2) Barnet skal selv plukke opp og putte maten i munnen. Hvis man putter maten inn kan det skje i et tempo babyen ikke er enig i, og maten kan komme for langt bak i munnen. Barnet vil raskt regulere hva og hvor mye det putter i munnen.
3) Man må såklart, i likhet med alle spisesituasjoner, passe på barnet og ikke la det spise alene. På denne måten kan en raskt reagere om noe skulle sette seg i halsen.
4) Barnet må være i stand til å plukke opp og føre gjenstander til munnen, samt å bearbeide maten med tygging og tungeaktivitet. Dette skjer vanligvis rundt 6-8 måneder.

Noen prinsipper bak BLW:

– Finmotorikk og spiseferdigheter følger hverandre. De bitene barnet vil klare å spise er biter det klarer å plukke opp. Ettersom de utvikler pinsettgrepet vil de også være i stand til å spise små ting som erter, makaroni osv.
– Babyen har bedre kontroll på måltidet når den selv spiser. Mange synes også det er spennende og morsomt å spise alene sammenlignet med most mat.
– Brekningsrefleksen hos babyer aktiveres mye lettere enn hos voksne. At babyen brekker seg betyr ikke at den kveles, det er dens metode for å flytte mat som den ikke klarer å hanskes med lenger fram i munnen igjen. Deretter kan den spyttes ut eller bearbeides videre.
– Når barnet spiser selv vil det etterhvert få bedre kontroll enn om andre putter mat i munnen deres.
– Det finnes ikke noe som heter babymat, mat er mat. Barnet kan i utgangspunktet få det samme som resten av familien, men uten salt, honning og slikt de ikke skal ha. Å sitte tilbords med resten av familien oppfordrer til spising.
– Det er ikke meningen at barnet skal bli mett i begynnelsen. Målet er at de skal bli kjent med lukt, smak, tekstur osv. Mye vil bli most i hånda, havne i gulvet, klint i ansiktet osv. Man må godta at det vil bli søl. Morsmelk eller morsmelkerstatning bør tilbys etter måltidet for å mette. Vann kan gjerne tilbys under måltidet.

I praksis begynner man gjerne med biter som er så store at de er lette å holde i neven, og at en bit stikker ut av hånda. Et eksempel på fin størrelse er en brokkolibukett. Tilby gjerne et utvalg ulike matbiter i ulike farger. Dropp bolle eller skål, den ber om å bli kastet veggemellom ;-) legg bitene rett på bordet foran barnet.

Forslag til mat som er passende til å begynne med:

– Frukt som banan, pære, mango, kiwi, melon, plomme og fersken.
– Rå grønnsaker som agurk, tomat (ikke cherrytomat) og avokado.
– Dampede grønnsaker som brokkoli, søtpotet, kålrot, potet, pastinakk, gulrot.
– Proteinkilder som storfekjøtt, kylling/annet hvitt kjøtt, fisk og bønner.
– Annet tilbehør som pasta og halvgrovt til grovt brød.

… men man kan gi mye annet også!

20130902-214220.jpg

8 kommentarer om “Baby led weaning

 1. Vi prøvde for første gang i går med avokado. Så stas! Tok et bilde med en gang og hun er så fornøyd med biten i hånda. Men som du skriver så ble det ikke så mye i magen, men masse most avokado over hele kjøkkenet. Men når du gir ting som tomat, agurk eller paprika som har et tynt skall. Tar du det av?

  • Så fint at hun likte det! :-) er så morsomt å se de kose seg med maten. Jeg skreller ikke, lar han bare få de som de er. Tomat er han kjempeglad i, og han spiser kjøttet og frøene mens det meste av skallet blir igjen. Hadde han hatt tenner tror jeg han fint hadde spist skallet også, men det er litt vanskelig å tygge gjennom med gommene så han får ikke av biter med skall.

 2. Så fin blogg du har😃 Her har vi hatt (og har enda) stor glede av BLW, er så utrolig gla for at det er mennesker der ute som ikke bare «følger strømmen», men som prøver andre ting 👍😃

  • Takk for det! :-) vi har også hatt stor glede av å la han spise selv, men kombinert med most mat. Viktig å la de utforske maten på deres egne premisser! :-)

 3. Hei Oda! Jeg har en gutt på snart 5 måneder. Han har fått noen smaksprøver i form av most potet, søtpotet, avokado, blåbær, banan o.l. – alt blandet med god dose morsmelk. Når han blir 6 måneder og kan sitte helt oppreist i Tripp-trappen, vil jeg gjerne teste babystyrt mattilvenning. Jeg ser du kommenterer ovenfor her at dere har hatt glede av å la han spise selv, men kombinert med most mat. Kan jeg spørre hvordan dere har gjort det?

  Nå har han kun smakt most mat fra skje, så jeg lurer på hvordan det blir å blande mellom at han skal spise selv og så kombinere det med most mat. Er det sånn at dere har latt han spise selv først og så gitt han most mat med skje etterpå?

  Jeg fullammer for øyeblikket og lurer også litt på om jeg skal amme rett før/litt før eller etter han har prøvd å spise litt selv.

  Super blogg forresten, setter pris på det du har gjort her på bloggen og på facebook gruppa! :)

  • Hei Cecilie!

   Så flott å høre at dere tenker på babystyrt mattilvenning :-) når dere har begynt med litt mating fra skje, er det som regel lurt å følge opp dette, ettersom babyen begynner å venne seg til å få i seg litt fast føde under måltidene. Hvis det kun er snakk om bittesmå smaksprøver kan også ren BLW være et alternativ, altså at babyen spiser utelukkende selv, og mettes på ubegrensede mengder morsmelk fram til han klarer å spise seg mett selv. Vi valgte å kjøre en kombinasjon, hvor han fikk være med og spise selv til nesten alle måltider fra rundt 6-7 mnd alderen når han var klar for det. Jeg tilbød pupp både før og etter måltidene i lang tid, fokuserte på å la han utforske mens morsmelk fremdeles skulle mette. At han slapp å være skikkelig sulten når han skulle spise selv, for så å bli frustrert over å eventuelt ikke bli mett fort nok. Her er det lurt å føle deg litt fram :-) her ble det tilbud om litt most mat mens han spiste selv, en skje her og der innimellom. Det førte til at han assosierte det å spise selv med noe man ble mett av etter hvert, og det samsvarte egentlig godt med tidspunktet for når han begynte å spise seg mett på egenhånd. Viktig ved BLW er hvertfall at morsmelk med stor fordel bør være en stor del av kosten :-) noen velger å kun la babyen spise uten noe hjelp eller mos, mens andre supplerer med mos. Vet ikke om det var noe godt svar på spørsmålet ditt? Håper det ga noen ideer :-)

   • Takk for svar! Han har kun fått minismaksprøver med skje, så vi kunne nok gått for ren BLW. Han fikk en agurkskive i dag med hull i midten så den var enklere å holde, mens han satt på fanget til faren sin godt oppreist, og det var superstas å holde selv og tygge litt på den. Som jeg nevnte sist kommer vi til å vente til han kan sitte godt oppreist i stokkestolen før han får teste ut BLW helt fullstendig, men sånn jeg kjenner gutten min så langt, så kommer han nok til å elske den metoden :) Morsmelk skal han få så lenge han vil ha det, så får jeg se om det virker naturlig etterhvert å ha mos sammen med måltidene for at det skal mette mer i begynnelsen. Gleder meg til å prøve det ut :)

   • Høres helt supert ut, det er fantastisk å se matgleden deres når de selv får lov til å utforske maten på egenhånd :-) veldig greit å se an litt underveis, så justerer man etter hva babyen trives med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s