Tips til introduksjon av fast føde

1. Begynn i det små
Begynn med små smaksprøver, en skje eller to er nok i begynnelsen. La babyen få smake på mye forskjellig, men ikke ha som mål at babyen skal spise seg mett. La smaken og konsistensen bli den store opplevelsen! Fin mat å begynne med er mos av frukt, bær eller grønnsaker. Begynn gjerne fra babyen er 4 måneder, siden de er ekstra mottakelige for nye smaker fra ca 4-8 måneder. Øk gjerne smaksprøvenes størrelse etter hvert.

2. Gi rene smaker
Introduser en og en smak for å la babyen få rene smaksopplevelser. Etterhvert som babyen har fått smake feks eple og pære hver for seg kan man blande de to i en fruktmos. På den måten får babyen venne seg til hver enkelt smak, man ser hva den liker, og det er enklere å finne ut hva som forårsaker eventuelle reaksjoner hos babyen.

3. Ta pauser
Ha gjerne pause en dag eller to mellom hver nye matvare. Dette gjør det enkelt å finne ut om noe forårsaker hard mage, mye luft i magen eller eventuelle allergiske reaksjoner hos babyen. Det er veldig individuelt hva babyer «tåler». Noen er ømfintlige og trenger tid på mattilvenning, mens andre spiser alt uten noe problem. Hvis babyen ikke er spesielt begeistret for en spesiell ting, kan man gjerne prøve igjen ved en senere anledning.

Hvis babyen virker som den tåler all mulig slags mat trenger man ikke nødvendigvis ta pauser mellom hver nye matvare.

4. Innfør et fast måltid
Etter en tid med smaksprøver introduseres et fast måltid. Dette kan være når som helst på dagen, men mange velger å begynne med kveldsmat for å gi babyen litt mer å sove på. Norge er en typisk grøtnasjon, men om babyen ikke er fan av dette er det ingenting i veien for å begynne med feks middag av ulike grønnsaker, kjøtt og fisk. Ved oppstart med kjøtt og fisk er det lurt å tilsette lite til å begynne med, for så å øke kjøttmengden i maten.

Når man begynner med et fast måltid kan man gi helt til babyen stopper å spise. Den tar ofte flere uker før babyen vil spise en full porsjon. Hva en full porsjon innebærer vil også variere fra baby til baby.

5. Øk antall måltider
Etter et par uker kan man gjerne øke fra ett til to måltider. Igjen kan man gi det måltidet man ønsker, mange gir på dette tidspunktet lunsj og kvelds. Etter et par uker kan man igjen legge til middag. Brødmåltid kan man begynne med rundt 7 måneder.

6. Drikke til måltidet
Øv gjerne på å drikke vann i forbindelse med måltidet. Vi bruker mest glass, og litt tutkopp, men man kan også gi på flaske. Tørsten kan lenge slukkes med melk, gi gjerne morsmelk/erstatning etter måltidet slik at babyen kan drikke til den er utørst og helt mett. I Norge anbefales det å gi morsmelk/morsmelkerstatning som tørstedrikk hele første leveår.

Hvis babyen er veldig sulten kan det være de ikke tar imot fast føde like godt, så sørg gjerne for at babyen ikke har gått altfor lang tid uten mat. Eventuelt kan du gi litt morsmelk før måltidet så den aller verste sulten får roet seg.

Husk å styre unna kumelk, honning, nøtter (kvelningsfare) og salt. Hvis det er mye allergi i familien kan en også går litt forsiktig med sitrus og fisk, men forskning viser at innføring av mat akkompagnert av mye morsmelk reduserer sjansen for å utvikle allergi!

2 kommentarer om “Tips til introduksjon av fast føde

 1. Hei! Takk for mange gode råd. Jeg er tidlig ute og leser om babymat allerede før hun er kommet til verden. Det jeg lurer på er om du vet om det er noen fare med feks mandelmel eller finmalte nøtter? Eller er det bare kvelningsfaren som gjør at babyer ikke kan ha nøtter? (Et annet spørsmål er jo om man klarer å male nøttene fint nok..)

  • Hei!

   Så hyggelig at du er innom her, husker jeg også leste mye om fast føde selv før Olav ble født.

   Mye av det man tidligere skulle unngå pga allergifare har nå fått «klarsignal». Det anbefales faktisk å introdusere så mye som mulig mens man ennå ammer (om det lar seg gjøre), pga at dette bidrar til å motvirke allergi. Ikke bare allergi møt den enkelte matvare, men allergi generelt. Hvis man har en kjent allergi i familien kan man derimot være ekstra forsiktig med denne til sitt barn.

   Nøtter handler først og fremst om kvelningsfare, så man kan bruke malte nøtter og mandler i babymat. Jeg kan dessverre litt lite om akkurat dette emnet, men les gjerne mer her: http://gladerebarn.blogg.no/1316600761__ke_nringsverdien_i_g.html

   Lykke til med graviditet, fødsel og nyfødt baby! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s