I dag har jeg laget mos av eple og pære på denne måten:
2 epler
1 pære
Vask og skrell frukta og del den i biter. Damp (eller kok) eple i ca 5 minutter og legg oppi pære. Damp videre et par minutter. Mos med stavmikser, og frys ned. Nok til ett isbitbrett.
Ta vare på kokevannet om det er igjen noe, dette er en god saft! Her var det ca 0,5 dl igjen. Avkjølte det til romtemperatur og lot Olav smake litt i tutkoppen sin. Det syns han var spennende, men han er ikke vant til å drikke fra koppen så det kom litt mye på en gang. Øvelse gjør mester! Resten av safta står i kjøleskapet så han kan få smake på nytt senere :-)
Jeg vet forresten ikke hvordan pære oppfører seg når den kokes, siden den er så saftig i seg selv! Så hvis du ikke har damprist ville jeg kokt eple og most det sammen med rå pære.
Har av en eller annen grunn ikke tenkt på å dampe eple og pære til mos! :-) Da blir det gjort heretter
Har hørt at de kan bli mer lettfordøyelige av varmebehandling, uten at jeg har noe som kan dokumentere dette. Ellers kan man lage mos av rå epler/pærer ved å finrive de med rivjern! :-)
Jeg har bare kokt dem til nå. Men man bevarer vel mer av det gode hvis man damper frukt på lik linje med grønnsaker?!
Ja! Her damper vi det som kan dampes :-) og pære som er så saftig blir kanskje veldig vassen av å kokes?