Mos av tørket frukt (fra 5 måneder)

Tørket frukt har en naturlig søt smak som barn liker, og er avførende ved treg mage. Dette kan komme godt med når de små skal venne seg fast føde. I butikken selges sviskemos, men man kan selv lage mos av både svisker, tørket aprikos og dadler. Eller blande flere typer om man vil. Superenkelt! Aprikos inneholder mye jern og vitamin C (svisker og dadler har også litt) som er viktig for babyene. To fluer i en smekk altså!

I dag lagde jeg aprikosmos som jeg frøys ned i isbitformer. Kommer til å bruke i grøt, ellers kan det spises alene som dessert! :-)

Fremgangsmåte:

Økologisk tørket aprikos (eller annen tørket frukt)
Vann nok til å dekke aprikosen

Legg gjerne aprikosen i vann i noen timer så den blir litt myk. Bruker du ikke-økologisk aprikos bør denne bløtlegges minst over natta, og så skylles godt. Dette for å skylle ut konserveringsmiddelet svoveldioksid. Kok deretter aprikosen til den er helt mør. Ta vare på kokevannet. Kjør aprikosene med stavmikser og spe med kokevannet til ønsket konsistens. Kjøl ned og frys det du ikke skal bruke. Holder seg 2-3 dager i kjøleskap. Det kan være litt vanskelig å mose tørket frukt til en helt glatt konsistens, så her er stavmikser eller blender nødvendig. Mosen kan presses gjennom en sil for å få ut eventuelle seige småbiter. Babyer har ulik toleranse for konsistens, så her må en bare prøve seg fram for å finne ut hvor grov eller fin mos man må lage.

Du kan også koke tørket frukt (eller annen frukt og grønnsaker) sammen med grøten når du lager den, da kutter du den i små biter og koker opp i samme kjele som grøten. Slik sparer du tid og oppvask hvis du ikke allerede har mos i fryseren :-)
20140520-221912-80352360.jpg20140520-221913-80353432.jpgØkologisk aprikos er mørkere i fargen enn ikke-økologisk. Dette er pga at den ikke er tilsatt konserveringsmiddelet svoveldioksid.

Reklame

9 kommentarer om “Mos av tørket frukt (fra 5 måneder)

 1. Hei!! :)
  Går det greit om jeg prøver å gi en t skje fruktos nå og da til en baby på 3mnd, eller er jeg nødt å vente til 4-5mnd? :) hva annet kan jeg eventuelt begynne å gi han før han blir 5mnd?
  Han blir 3mnd den 21, å tenkte å begynne med smaksprøver i slutten av mnd…

  • Hei Ann-Evy, 3 mnd er altfor tidlig i forhold til anbefalingene om fullamming i 6 mnd med evt smaksprøver (type 1 ts) fra _tidligst_ 4 mnd. Babyens forødyelssystem er ekstremt umodent, og morsmelk evt mme er det eneste å foretrekke en god stund ennå. Dersom man velger å innføre fast føde på er så tidlig tidspunkt bør det kun skje i samråd med barnelege/spesialist, og på bakgrunn av helsemessige årsaker.

   Hvis du søker på smaksprøver her på bloggen så finner du et eget innlegg med masse tips til smaksprøver :-)

 2. Hei! Gjelder dette med svovel kun aprikos? Har kjøpt svisker som inneholder kaliumsorbat som konserveringsmiddel,er dette like nøye å skylle ut,eller kan jeg lage mos direkte som du sier her? :-)

  • Hei Christina, kaliumsorbat er kanskje ikke «like ille» som svoveldioksid, men det er fremdeles ulovlig å bruke i barnemat som selges i butikken, så jeg ville gjerne unngått det selv også :-) du må selv vurdere om du syns det er greit eller ikke

 3. Hei! Jeg har kjøpt Aprikos med svoveldioksid. Blir det altså bort om det bløtlegges over natten? Er det helt trykt å levere babyen da liksom? Syns det høres litt skummelt ut når de egentlig ikke skal ha 🙈

  • Hei! Det er ingen garanti for hvor mye du får skylt ut av aprikosene. Så du får selv avgjøre om du syns det er greit å gi. Ellers får du spise de selv :-)
   Coop änglamark har øko dadler og fiken til en fin penge, kan brukes på lik linje med aprikos

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s