Søtpotetmos (fra 5 måneder)

I dag har været tillatt meg å være litt innendørs, så nå har jeg laget søtpotetmos! Søtpoteter inneholder blant annet mye betakaroten, vitamin C, kostfiber og andre næringsstoffer. Fiber kan hjelpe på fordøyelsen til de små. Søtpoteten bør ikke oppbevares i kjøleskapet, men helst mellom 12-16 grader. Les mer om søtpoteten hos Bama.

I og med at søtpoteten har en naturlig søtsmak er den lett å like for barn som er vant til søtlig morsmelk/morsmelkerstatning. Jeg laget mos av én stor søtpotet i dag, det ble nok til ca. 1,5 isbitbrett.

Ingredienser:

Søtpotet
Vann

Skrell søtpoteten og damp eller kok den helt mør. Ved damping bevares næringsstoffene bedre. Ta vare på litt av dampe-/kokevannet. Mos poteten litt med en gaffel og kjør med stavmikser til det får ønsket konsistens. Spe med litt av dampevannet så du får den så tykk eller tynn du vil. Avkjøl og frys ned i isbitformer eller små bokser så det er lett å ta opp ønsket mengde. Kan også lages med en liten skje usaltet smør eller olje.

IMG_1996    IMG_1998

Jeg lagde mosen litt tykk fordi jeg tenker å spe den med morsmelk eller tilsette en terning i grøt. Morsmelk inneholder fordøyelsesenzymer som fort kan gjøre maten veldig tynn, så tilsett morsmelk rett før servering.

IMG_1999

Et tips for å fylle former eller små bokser uten for mye søl kan være å ha maten over i en brødpose og klippe hull i hjørnet for så å klemme ut mosen. Med min isbitform ble det uansett litt søl – må nok ut å kjøpe noen med vanlige kuber og ikke fiskeformer… Ha isbitformen i en lukket pose eller boks i fryseren, så slipper du å få «forurensing» i babymaten. :-) Når maten er helt frossen kan du ta ut bitene av forma og putte dem i en boks eller frysepose. På den måten slipper du å ha hundre isbitbrett når du skal lage ulike typer mat. Merk med produksjonsdato så du vet hvor gammel den er. Jo kaldere fryser, jo lenger holdbarhet. Har ikke noe fasitsvar her, men grønnsaker holder seg hvertfall noen måneder i fryseren. Du kan såklart lage mos av flere grønnsaker, men nå i begynnelsen vil jeg ha muligheten til å innføre én smak av gangen. Det er også lett å blande ulike matvarer etter de har tint opp, og du kan da blande søtpotet med grøt, andre grønnsaker, og etterhvert kjøtt.

Lot en liten porsjon søtpotetmos bli igjen i kjøleskapet, den skal Olav få smake på senere i dag! :-)

Oppdatering: Olav fikk smake søtpotet i kveld, og det falt i smak! Blanda i litt morsmelk men lagde ikke mosen så veldig tynn i og med at han kun skulle få kjenne på smaken. Han smattet og slikket på skjea og var tydelig interessert i hva dette var! Morsomt :-)

Reklame

En kommentar om “Søtpotetmos (fra 5 måneder)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s