I og med at Olav ikke er så gammel ennå kommer vi kun til å starte med små smaksprøver framover. Når vi skal starte opp med faste måltider vil vi begynne med hirsegrøt og venne han på den smaken, for så å innføre frukt, grønnsaker osv. Da jeg begynte å søke etter inspirasjon til babymat»prosjektet» vårt kom jeg over Margit Vea, ei dame som blant annet har skrevet flere kokebøker for både barn og voksne. Jeg kommer til å legge ut endel oppskrifter hentet fra hennes bok Lettlaget barnemat.
Noen generelle fordeler med hjemmelaget mat:
- Du har full kontroll over hva maten inneholder
- Du kan velge ut matvarer spesielt rike på jern, vitamin C, vitamin b12 osv…
- Du kan unngå salt, sukker og konserveringsmidler
- Du kan introdusere én matvare om gangen
- Du kan lage mat med den konsistensen du vil – fra puré til grovmost og finkuttet
- Du kan bruke ingredienser resten av familien spiser – barnet vil raskere venne seg til familiens mat
- Det er som regel rimeligere å lage mat fremfor å kjøp ferdigmat
- Du kan velge økologisk
- Veldig mye babymat er tilsatt palmeolje! Dette kan unngås ved å lage selv
- Du kan lage helt fritt for gluten og melk (om det er nødvendig)
- Industriprodusert grøt inneholder ofte mange enkle sukkerarter og smaker søtt. Når du lager grøten selv trenger du ikke lage den like søt på smak
Grøt kan lages av mange ulike kornslag, og man kan gjerne blande flere sammen. Til å begynne med kan det være fint å prøve seg fram med glutenfrie kornslag, siden disse er litt lettere for de små magene å håndtere. Oppskriftene som følger er helt uten melk, og merket GF om de er glutenfri. Havre er naturlig glutenfritt, men ikkeholder ofte gluten fra produksjonen. Velg derfor glutenfri havre fra butikk/helsekost om du ønsker dette. Grøten bør kokes på svak til middels varme så den ikke svir seg. Oppskriftene rekker til ca. 1-2 porsjoner grøt.
Hirsegrøt (GF)
0.5 dl hirseflak
2 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Kok opp vann, tilsett hirse og eventuelt smør. La koke et par minutter. Når jeg lager grøt av hirsemel bruker jeg ca. 2-3 ss mel per dl vann, og koker det opp sammen. For å oppnå en god konsistens av hirsemel bruker jeg ofte litt bokhvetemel. Ved bruk av olje tilsetter du denne i temperert grøt.
Maisgrøt / risgrøt (GF)
2 ss maismel /rismel
2 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Bland vann og mel, kok opp under. La koke i ca. 5 minutter. Disse blir veldig fine i konsistensen, men inneholder lite jern og bør ikke være en daglig del av kosten.Ved bruk av olje tilsetter du denne i temperert grøt. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt.
Havregrøt (GF)
2-3 ss havremel (eller havregryn til større barn)
1.5 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Kok opp mel og vann og rør godt underveis. La grøten koke i 3-5 minutter. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt.
Bokhvetegrøt (GF)
2-3 ss bokhvetemel
1.5 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Kok opp mel og vann og rør godt underveis. La grøten koke i 3-5 minutter. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt.
Bokhvete- og havregrøt
2 ss bokhvetemel
1 ss havremel
2 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Kok opp mel og vann og rør godt underveis. La grøten koke i 3-5 minutter. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt.
Havre- og hirsegrøt
0.5 dl lettkokte havregryn eller havrekli
0.5 dl hirseflak
3 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Kok opp gryn, flak og vann under omrøring. La det koke i ca. 5 minutter. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt. Denne grøten er fin som introduksjon til glutenholdige kornslag.
Grovmelsgrøt av sammalt hvete
4 ss sammalt hvete
2 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Bløtlegg melet i minst en time før koking, så blir jernet mer tilgjengelig. Kok opp grøten med bløtleggingsvannet. La koke i ca. 6-7 minutter. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt.
Speltgrøt
4 ss speltmel
2 dl vann
evt. 1 ts smør/kaldpresset olje fra kokos eller raps
Bland spelt og vann og kok opp under omrøring. La koke ca. 6-7 minutter. Spelt er lettere fordøyelig enn hvete og inneholder mye jern. Smør kokes eventuelt sammen med grøten, mens olje tilsettes i temperert grøt.
Prøv dere fram i forhold til konsistens og blandingsforhold, og smakssett gjerne grøten med mos av økologisk tørket aprikos for ekstra smak, jern og vitamin C. Til å begynne med kan man gjerne spe ut grøten med litt morsmel eller morsmelkerstatning, for kjent smak og ekstra næring. Morsmelk er ferskvare og skal tilsettes ved servering. All grøten over kan lages med kumelk fra barnet fyller 10 mnd, men husk at dette hemmer jernopptaket, så bevar noen måltider melkefrie.
Forslag til kornslag å lage grøt av:
- Havre – kli, gryn og mel
- Hirse – flak og mel
- Bokhvete – flak og mel
- Amaranth
- Rug
- Spelt
- Hvete – kli og sammalt mel
- Quinoa
- Bygggryn eller mel
Hei! Er det det samme om en bruker feks sammalt rug fin/grov, eller sammalt hvete fin/grov? Jeg tenker på om næringsinnholdet er det samme i de fine typene i forhold til de grove?
På pakkene står det ingenting om jerninnhold, men det betyr vel ikke at det ikke er jern i de?
Hei Anna, hvis du tenker på finmalt fullkornsmel så er det like bra som sammalt fullkorn. Om du mener fint mel som siktet mel, så bør man unngå dette.
Det står ikke jern under innholdet, fordi det er ikke tilsatt. Det er naturlig jern i kornet. Det er ikke krav om (eller plass til!) å ha med alle vitaminer, mineraler og sporstoffer på pakkene. Slike ting kan man sjekke opp i ulike databaser på nettet.
Hei!
Hvordan er det med innhold av jern i hjemmelagde grøter? Har lest at det er vanskelig å lage grøt med nok jern helt fra bunn av. Det er vel en av grunnene til at babyer skal begynne med fast føde, for å få i seg jern som det ikke er så mye av i morsmelken? Eller har jeg misforstått? :) Syns det er veldig vanskelig å skulle begynne å gi grøt – og mat generelt. Det har jo vært så lettvint og greit med ammingen :p Og det er virkelig ikke lett å vite hva man skal begynne med, hvor mye, hvor ofte. Skjønner at det er individuelt, at jeg må se an på lillegutt og at det ikke finnes noen fasit, men er så redd for å gjøre «feil»!
Hei! Hvis du begynner med smaksprøver av grønnsaker osv i stedet for grøt; hva velger du da for å sikre nok jern? Jmf spørsmålet ovenfor… Enig i at dette er litt vanskelig. Grøt er jo litt tungvint å koke i starten, når porsjonene babyen får i seg er så bitte små.
Hei Sigrid!
Jernet fra grøt er i utgangspunktet ikke særlig tilgjengelig for opptak i kroppen. Så selv om feks hirse er rikt på jern, så er mye av dette blokkert fra opptak i kroppen. I tillegg er kornvarer tungtfordøyelige sammenlignet med andre typer mat.
Har du lest innlegget som heter «nok jern i hjemmelaget grøt?»? Der finnes der flere tips for å gjøre jernet fra hjemmelaget grøt mer tilgjengelig.
Ellers vil en hjemmelaget middag kunne inneholde mer enn 3 ganger så mye jern som hva kjøpeglass gjør. Du har mulighet til å velge supre råvarer når du lager selv.
Eksempel på råvarer som inneholder jern (mye mer lettilgjengelig jern enn grøt):
– eggeplomme (veldig bra mat til babyer!!)
– lever og annen innmat
– kjøttkraft (ekte kraft er super mat!)
– kjøtt
– fisk
– grønnsaker med sterke farger
Variasjon er stikkordet :-)
Hei
Et spørsmål litt på siden. Jeg har begynt å strølitt bokhvetemel sammen med pære/bananmosen for å øke næringen i måltidet. Jenta mi (7 mnd) får dette uten at det varmes. Er det et poeng at melet skal være varmebehandlet?
Å bruke rått mel på den måten har jeg ikke så stor tro på. For å få mer næring ut av bokhveten, samt gjøre den lettere fordøyelig – bør man gjerne bløtlegge/syrne før man tilbereder den. Da vil du få mer næring.
Vil du ha en mer lettvint løsning kan du tilsette følgende direkte for en næringsboost:
– eggeplomme (inneholder alt man trenger med unntak av vit C)
– chiafrø (kan svelle i mosen et kvarters tid)
– kokosmelk (ikke light)
– avokado
– kaldpresset kokosolje/olivenolje/linfrøolje/raps
– nøttesmør
– grønnsaker
Hei! Når man har kokt opp grøt for noen dager og vil varme det opp, er det greit å varme det opp i mikro eller må man koke det i kjelen?
Du kan bruke mikro :-)